1935-2010 EGS vierde haar 75-jarig jubileum

 

Verslag van het Jubileumtoernooi door Alex van Lanen 75 jaar EGS in de kranten Uitzending Goolse Kringen Openingsspeech van de Burgemeester Openluchttoernooi Schaakmeester Jubileumeditie

 

 

naar Boven
Jubileumtoernooi EGS groot schaakfeest

EGS vierde op zaterdag 4 september haar 75-jarig bestaan met een openluchttoernooi op het Kloosterplein. Met grote schaakstukken werd onder een stralende zon gespeeld tegen de regionale schaakclubs. Onder deze schaakverenigingen ook die uit Turnhout. De eerste drie wedstrijden die EGS in de dertiger jaar speelde, waren tegen de schaakclub uit de Belgische Kempen.

Het toernooi werd geopend met een toespraak van burgemeester Machteld Rijsdorp. Zij ging in haar verhaal ver terug in de geschiedenis van de schaaksport. De verwevenheid tussen het schaken en het culturele leven in een gemeenschap blijken altijd groot geweest te zijn. Het schaken beleefde in Nederland een hoogtepunt wat belangstelling betreft in het interbellum. Max Euwe werd wereldkampioen en nieuwe schaakclubs verrezen als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Goirle. Machteld Rijsdorp ging in op de ups en downs van EGS. Burgemeester Machteld  Rijsdorp ontvangt het jubileumboek

Van de voorzitter van het organisatiecomité Henk Renders kreeg mevrouw Rijsdorp de jubileumuitgave van het clubblad van EGS, De Schaakmeester, uitgereikt. Vervolgens werd niet de plichtmatige eerste zet van het toernooi gedaan door de eerste burger van Goirle maar werd een heus openingspartijtje gespeeld.
Een oude opening van Nimzowitz werd van stal gehaald:
1. e4 e5, 2. Pc3 Pc6, 3. f4 exf4, 4. d4 Dh4+, 5. Ke2 d5, 6. exd5 De7+, 7. Kf3 Dh4, 8. Ke2 De7+, 9. Kf3 Dh4, 10. Ke2 De7+
Op dit moment accepteerde de burgemeester het remiseaanbod van Henk Renders.

Historische eerste ronde

Onder grote publieke belangstelling werd de eerste ronde gespeeld. Het meest aansprekende affiche was EGS – Turnhout. De Goirlenaren Henk van Griethuijsen, Maarten de Wit en Pascal Graafmans konden na 75 jaar geen vervolg geven aan de eerste clubzege in de geschiedenis op Turnhout. EGS verloor de eerste ronde. In de tweede ronde werd Caissa uit Rijen verslagen. Na de lunch die alle spelers in het Cultureel Centrum Jan van Besouw kregen aangeboden door EGS en haar sponsors nam EGS het op tegen favoriet De Drie Torens uit Tilburg.
De Drie Torens had met Rick van Loy en Jan Douwes twee spelers in de gelederen die ooit de kleuren van EGS verdedigd hadden. Fred Klerks en Marsel van Hoorn completeerden het viertal. EGS, met Pascal Graafmans, Henk van Griethuijsen, Cas Overzier en Henk Renders, won verrassend. Wedstrijdleider Alex van Lanen moest het onderling resultaat tussen De Drie Torens en EGS laten gelden om een finalist aan te wijzen. EGS stond derhalve in de finale van haar eigen toernooi. Turnhout werd derde in deze poule, Caissa vierde.
In de tweede poule was Stukkenjagers uit Tilburg dominant. De Tilburgers wonnen al hun poulewedstrijden. EGS 2 verloor van Stukkenjagers maar deed het verder uitstekend. Het tweede won van Combeo (Berkel-Enschot/Oisterwijk) en De Wilde Dame en haalde verrassend de troostfinale.

Grote belangstelling Stukkenjagers toernooiwinnaar In de finale had tussen thuisploeg EGS en favoriet Stukkenjagers had het Tilburgse team voortdurend een licht overwicht. EGS bleef ondanks tijdnood rustig en kwam nog tot een fors eindoffensief met een paardoffer op h2. De Tilburgers John Greunsven, Reinier Jaquet, Kienfong Lie Kwie en Joost op ’t Hoog werden verdiend winnaar van het openluchttoernooi en ontvingen de beker uit handen van EGS-voorzitter Pascal Graafmans.

Ereplaats EGS 2

De Drie Torens hielden EGS 2, met Bob van Bavel, Cristina Soares Garcia en Sjeng Houben in hoofdrollen, in de troostfinale van het erepodium. Het sterk gestarte Turnhout werd uiteindelijk vijfde door De Wilde Dame uit Goirle te verslaan. Caissa uit Rijen werd zevende en de jonge talenten van Combeo eindigden ondanks goed spel als achtste en laatste.

EGS kan terugkijken op een geslaagd jubileumtoernooi. Niet in de laatste plaats mede mogelijk gemaakt door de sponsors: vertaal- en tekstbureau Multitext, het Centrum Onderwijsontwikkeling van de Avans Hogeschool, het Grafisch Bureau Goirle en Eetkaffee Mozes, waar de dag door verschillende teams met een drankje en een nababbel werd afgesloten.

naar Boven

75 jaar EGS in de kranten

 

Bekijk de publicaties in de lokale pers: (opent in een nieuw venster)

2010-09-20 in De Uitstraling Goirle-Riel
2010-09-01 in het Stadsnieuws Tilburg
2010-08-31 in het Brabants Dagblad
2010-08-30 op de website van het Brabants Dagblad
2010-09-01 in het Goirles Belang
2010-09-08 in het Goirles Belang

naar Boven

Uitzending Goolse Kringen van maandag 6 september 2010

 

Goolse Kringen, een wekelijkse radiorubriek van de LOG, de Lokale Omroep Goirle
onder redactie van Els van Kemenade, Lucy Roodbol, Leonard Joosten, Ben Loonen en Bernard Robben.

In de uitzending van maandag 6 september waren o.a. te gast Frans Leijtens en Henk Renders over 75 jaar EGS.
Het programma werd gepresenteerd door Ben Loonen en Els van Kemenade.

Via internet: www.lokaleomroepgoirle.nl/goolsekringen werd de uitzending herhaald.

Het gedeelte over EGS kun je nogmaals beluisteren:

This text will be replaced
naar Boven

Openingsspeech Jubileumtoernooi door burgemeester Machteld Rijsdorp

 

Vandaag bestaat de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) 75 jaar!

Dat is voor een vereniging een prachtig jubileum. Ik wil dan ook het bestuur en de leden ervan namens het gemeentebestuur van harte feliciteren met dit indrukwekkende jubileum.
U gaat dit vieren in de openlucht op het Kloosterplein. De weergoden zijn u gunstig gezind. En dat na zo’n regenachtige augustusmaand! Heel Goirle kan nu meekijken en meedoen met alle interessante schaakpartijen, die zich hier vandaag zullen afspelen. En mogelijk laten mensen zich ook inspireren om te leren schaken of lid te worden van deze club.
Uw club bestaat uit zo’n 50 actieve leden: grofweg verdeeld 25 senioren en 25 junioren. Begonnen in 1935. Dat is op zich niet zo onlogisch. Ons land kende toen de Nederlandse grootmeester Max Euwe, die na het behalen van het wereldkampioenschap schaken, zorgde voor een ware bloei van de schaaksport in die dagen. Er werden toen in heel Nederland schaakclubs opgericht. Maar u bent blijven bestaan.
Weliswaar met wisselende intensiteit: de ene periode wat actiever dan de andere, met af en toe gebruik van verschillende namen ( De Spie, Eerste Goirlese Schaakclub of afgekort EGS), maar zeker vanaf 1978 doet EGS weer mee aan de bondscompetities van de Noordbrabantse Schaakbond. En sindsdien bent u niet meer weggeweest uit die officiële competitie.
Ook nu , als 75 jarige, bent u springlevend. U heeft een eigen website, organiseert veel activiteiten. Kortom: het gaat goed.
Uw eigen verenigingsgeschiedenis bleek op sommige punten moeilijk schriftelijk te achterhalen. U verkeert daarbij in de lijn van de grote geschiedenis van het schaakspel. Ook daarbij is niet precies bekend wanneer en hoe het schaakspel is ontstaan. Komt het echt uit China of - zoals recentelijk wel wordt beweerd – komt dat schaakspel mogelijk uit Oezbekistan? Duidelijk is wel dat de oervorm van het schaken duizenden jaren oud is. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shah, dat koning betekent. De term schaakmat is de vernederlandsing van het Perzische woord shah mate, hetgeen betekent: de koning zit in een hinderlaag of de koning is verslagen.
In ieder geval kennen wij het in Europa al sinds 1200/1300. Eerst in Spanje en Italie, later ook noordelijker. We weten dat o.a. uit verschillende kunstvormen. Zo was er rond 1200 een Nederlandse Ridderroman Walewein. Je onthoudt nog wel eens wat uit je middelbare schooltijd. Ridder Walewein gaat op zoek naar een kostbaar schaakbord, dat op wonderlijke wijze door het raam komt binnenvliegen en later weer verdwijnt. Er staat in Keulen van begin 14e eeuw een prachtige reliekschrijn met ivoor, waarop het schaakspel wordt verbeeld; in het Zwitserse Basel hangt in het Historisch Museum een Tapijt met liefdestuin, waarbij ook een schaakspel te zien is. Zo zijn er vele voorbeelden waaruit blijkt dat het schaakspel bekend is.
Eeuwenlang was het een tijdspassering van edelen.
De uitvinding van de boekdrukkunst was voor de verspreiding van het spel en de meer eenvormigheid der spelregels van groot belang. De huidige vorm ontstond aan het einde van de 15e eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkheden haar intrede deed. Met de intrede van die dame werd het echt interessant. En u snapt wel dat ik dat even wil benadrukken!
En sinds 1851 kennen we wereldkampioenen. En tegenwoordig officiële spelregels, die door de wereldschaakorganisatie worden vastgesteld.
Eeuwenlang speelt schaken als meest verbreide intellectuele spel een belangrijke rol in het culturele leven. Doordat in het schaakspel kenmerken van wetenschap, kunst en sport verenigd zijn, appelleert het aan een grote verscheidenheid van eigenschappen en bekwaamheden, vooral het logisch denkvermogen, fantasie en strijdbaarheid.
Behalve recreatieve waarde worden er ook vormende waarden (plannen, kiezen, anticiperen e.d.) aan toegeschreven. Het is te hopen dat onze landelijke politici ook goede schakers zijn die de consequenties van hun keuzes en de reacties van de speler aan de overzijde goed kunnen inschatten.

We gaan het vandaag het schaakspel zien in dit mooie openluchttoernooi. 8 Clubs uit de regio gaan met elkaar de strijd aan. Maar , trouw aan de traditie van 75 jaar geleden gaat de Eerste Goirlese Schaakclub eerst het toernooi beginnen met de Turnhoutse schaakkring. Toen was de eerste wedstrijd ook tussen Goirle en Turnhout.
Nogmaals, bestuur en leden, van harte gefeliciteerd. Ik wil u namens de gemeente Goirle een enveloppe met inhoud overhandigen.
Hartelijk dank voor het jubileumnummer van het clubblad.
Ik wens u allen een prachtig jubileumtoernooi toe! ________________________________________________________________

Ik heb begrepen dat ik uw jubileumfeest mag openen door met de heer Henk Renders te spelen.

naar Boven

Aankondiging Openluchttoernooi

 

Voor EGS is het seizoen 2010-2011 een bijzonder jaar. Het is op 1 september namelijk 75 jaar geleden dat de Goirlese schaakclub werd opgericht. Dat vraagt natuurlijk om een feestje en dat komt er dus ook.

Om te beginnen is er op zaterdag 4 september een jubileumtoernooi. Met zeven clubs uit de regio speelt EGS een toernooi op het Kloosterplein in Goirle. De teams spelen tegen elkaar op grote borden. Een schaakfestijn wat hopelijk de nodige bezoekers trekt naar het centrum van het dorp.
Rond tien uur ’s ochtends verricht burgemeester Machteld Rijsdorp van Goirle de officiële opening van het toernooi, in de loop van de middag wordt de finale gespeeld.

Een jubileum is ook een uitgekiend moment om terug te blikken. Dat doet EGS dus ook. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de schaakclub in Goirle is er een speciale jubileumeditie van clubblad De Schaakmeester met daarin foto’s, feiten en anekdotes. Op de site verschijnt een digitale versie van dit blad.
In de loop van het jubileumjaar hoopt EGS met nog meer festiviteiten het schaken in Goirle op de kaart te zetten. Daar leest u uiteraard alles over op onze site.

naar Boven

Schaakmeester Jubileumeditie

 

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum is er een speciale editie van de Schaakmeester uitgebracht.

Bekijk hier de uitgave in PDF-formaat

Bekijk hieronder de foto's in deze uitgave, eventueel een groter formaat
(klik op de foto, opent in een nieuw venster, maar hoeft dus niet duidelijker te zijn)
soms in kleur, soms een uitgebreider onderschrift.

De meeste foto's komen uit het archief van Louis Doomernik, waarvoor dank ...

Harrie Aarts(links) en Jan Spijkers

Hans Ree(zittend) in Goirle met op de voorgrond een jonge Pascal Graafmans

Bestuur omstreeks 1980:
Louis Doomernik, Jos Graafmans, Jan Sterk, Jeroen Doomernik, Piet van de Ende

Jos Graafmans(rechts)

Kampioensteam 1990

Voorgrond:
Henk Renders, ? , ?, ?

Achter:
Louis Doomernik, Jo van Loon, Pascal Graafmans, Wim Bressers, Serge Bierhuizen,
Rik van Loy, Jan Langenberg, Ad van Diem, ? , Michael Graafmans

kampioen in 2001

Voorgrond:
Arnold Backx, Henk Renders, Erik Hamers, Fred Pardoel, Louis Doomernik

Achter:
Jan Langenberg, Alex van Lanen, Henk van Griethuijsen, Pascal Graafmans, Pieter Couwenberg, Jaap Touw, Leo Joosten

Kampioensteam 2009/2010

Voorgrond: Jan Langenberg, Maarten de Wit

Achter: Ad van der Linden, Fred Pardoel, Henk Renders, Pieter Couwenberg, Henk van Griethuijsen, Alex van Lanen, Bart Plasmans

Op de foto ontbreken Cas Overzier, Sjeng Houben en Kees Schalk

Bestuur anno 1990:
Louis Doomernik, Serge Bierhuizen, Ad van Diem,Arnold Backx, Ton Pastor

Simultaan met Robin Swinkels

Recordkampioen Eugène Ros(rechts) in actie tegen Fons Goudsmit

VSN toernooi, 1980

Leden van EGS, september 1988

Voorgrond:
Ad van Diem, Peter Ansems, Rupert Spijkerman, Louis Doomernik, Fons Goudsmit,
Fie van Erck, Serge Bierhuizen, Lau de Leyer, Arnold Backx

Achter:
Ton Pastor, Rinus de Veer,Wim Bressers, Pascal Graafmans, Ton Krugers,
Jeroen Smeulders, Eugene Ros, Henk Renders, Jan de Loos

Staand achter:
Piet van de Ende, Wil Spijkers